Nyheter från dagen: 22 oktober

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg tisdagen den 22 oktober.

I fjol upptäcktes för första gången att en ofarlig svamp orsakade skador på contortatallar. Nu undersöks hundra bestånd i tre län.

– Det är alltid oroande när skogen inte mår bra, säger Nils Frank, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Nils Frank studerar barr på skadad contortatall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här trädet mår inte alls bra.” Följ med på skadejakt och hör Nils Frank från Skogsstyrelsen om vad han har sett hittills. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Flera nya tåg, ökad reparationskapacitet, vinteranpassad tidtabell och större avisningskapacitet. Det är några löften från SJ inför kommande vintern efter de förra vinterns tågtrafikkaos.

En person står på en tågbana vid en station, med en oskarp ansiktsbeskrivning. I bakgrunden syns flera tågvagnar och spår som sträcker sig mot horisonten, under en ljus himmel. Det finns också belysningssystem och strukturer som tyder på en järnvägsstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman lovar att förra årets trafikkaos på järnvägarna inte ska upprepas även om vädret skulle bli lika dåligt. Hör honom i videon. Foto: Arvid Jansson/SVT

När björnen gick till attack mot elvaårige Teodor utanför Edsbyn sköt pappa Magnus ihjäl djuret. En anmälan om grovt jaktbrott upprättades av polisen. Men nu står det klart att Magnus Löf agerade i nödvärn.

Magnus och Teodor Löf framför idet där björnen bodde. Nu är Magnus inte längre misstänkt för jaktbrott när han sköt björnen. Foto: Rikard Berglin / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.