Nyheter från dagen: 27 september

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg fredagen 26 september.

Smittspridningen av kikhosta har slagit till i Gävleborgs län och just nu pågår det största utbrottet på 20 år. Värst drabbade kan spädbarn bli – därför vill regionen att gravida ska vaccinera sig.

En vårdgivare utför en undersökning med ett stetoskop på en patient som sitter på en undersökningsbänk. Patienten har en öppen tröja som blottar ryggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skyddas spädbarn när gravida kvinnor vaccinerar sig mot kikhosta. Foto: Samuel Steén/TT

SVT har tidigare rapporterat om både skotthål i fönster och barn som blivit attackerade av hund på Hobergets förskola i Bollnäs. Nu öppnar förskolan nattverksamhet och då hoppas kommunen att det blir slut på stök och skadegörelser.

Kvinna som står vid grind till förskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror det kommer ha effekt.” Förskolechefen tror det blir slut med nattstök när förskola öppnar nattverksamhet. Foto: Stefan Larsson/SVT

När Näsvikenbon Paulin Bergqvist blev mamma för andra gången så upptäckte hon att flera naturliga mötesplatser för föräldralediga hade försvunnit. Så hon tog saken i egna händer och startade ett babykafé i hembyn.

En social samling i en inomhusmiljö, där en person står i förgrunden och håller en baby. I bakgrunden syns flera vuxna och barn som interagerar i ett livligt rum med naturligt ljus som strömmar in genom fönstren. Det finns stolar och bord i lokalens inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fullt hus var det när Paulin Bergqvist startade babykafé i Näsviken. Hör henne berätta varför i videon och hör vad andra föräldralediga tyckte. Foto: Madlyn Alabdullah/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.