Förhoppningen är att den gröna utvecklingen sker genom ökad miljömedvetenhet och samarbeten med lokala handlare och jordbrukare Kommunen vill exempelvis att pizzerior ska använda lokalt mjöl och att skolorna tar in fler närproducerade ingredienser.
– Kan vi till exempel odla upp mer ytor för dem som vill ha en kolonilott där de kan odla sina egna grönsaker? Just självförsörjningsgraden kan vi säkert ganska snart se ökar ordentligt för vi är dåliga i dag, säger Håkan Englund (S), kommunalråd i Ovanåkers kommun.
Någon tidigare lokal livsmedelsstrategi har inte funnits här tidigare, men ledstjärnor finns i form av Region Gävleborgs livsmedelsstrategi samt det nationella ditot. Någon tidsplan för när den lokala strategin ska vara klar och vad den exakt ska bestå av finns det inte svar på i dagsläget.
Hör Håkan Englund (S) och kocken Paul Jonsson berätta om hur matkulturen i Ovanåker kan lyfta i klippet ovan.