Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klas Uppvall, VA-chef på Söderhamn Nära, menar att det finns lösningar för att få ner PFAS-halten i Söderhamnarnas dricksvatten. Foto: Petra Åsberg/SVT

PFAS i Ålsjön: Duger till dricksvatten – men ät inte fisken

Publicerad

Ålsjöns vattenverk utanför Söderhamn är ett av vattenverken där PFAS uppmätts, och när gränsvärdet sänks om två år kommer man att ligga över det.

Från och med 2026 sänks gränsvärdet för PFAS i dricksvatten från 90 nanogram per liter till 4 nanogram per liter. SVT:s kartläggning visar att Ålsjöns vattenverk har 5,04 nanogram per liter.

Oklart varför

– Det är inte klarlagt varför det finns PFAS i Ålsjön. Det kan finnas flera orsaker, säger Klas Uppvall, VA-chef på Söderhamn Nära.

En av anledningarna till att vattnet förorenats kan ha att göra med Försvarsmaktens anläggning F15 där bland annat har höga nivåer av kemikalierna uppmätts vid den tidigare Napalmövningsbanan.

Inte äta fisken

Nivåerna av PFAS i Ålsjön är högre än det som uppmätts i vattenverket och sedan 2021 avråds besökare att äta fisk som fångats i sjön. Det har även lett till att kor inte längre får dricka vattnet i sjön – istället bistår Söderhamn Nära med vatten till betesdjuren.

Hör VA-chefen berätta i videon om bekymren med vattnet i Ålsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.