Facket vill att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara avskedandet av polischefen eftersom de anser att han agerat under stress i en nödsituation. Facket och den tidigare anställda nekar inte till att det var fel att göra de otillåtna dataslagningarna men hänvisar till förmildrande omständigheter eftersom det fanns en hotbild.
Sonen rånades av gängkriminella
Bakgrunden till slagningarna i polisens it-system var att polischefens son utsatts för ett rån en kväll under 2022. Därefter gjorde polischefen flera slagningar i Polismyndighetens it-system, bland annat läste han förhör med de misstänkta i rånet. Polischefen fick också reda på att de misstänkta rånarna hade kopplingar till den grovt kriminella miljön.
Hans motivering till handlingarna var att ta reda på om det fanns en hotbild mot honom och hans familj på grund av hans position inom Polismyndigheten. Någon professionell bedömning av hotbilden gjordes aldrig skriver facket.
”Hade relevanta skyddsåtgärder satts in, eller lugnande besked kunnat lämnats till familjen, hade dataslagningarna sannolikt aldrig genomförts”, skriver polisförbundet i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Polischefen har hela tiden nekat till brott och menat att han befann sig i en nödsituation. Förbundet håller med och trycker också på att det fanns en hotbild mot polischefen.
Dömdes i hovrätten
Mannen åtalades för dataintrång men tingsrätten gjorde bedömningen att polischefen befunnit sig i en nödsituation och han friades därför från anklagelserna. Däremot överklagades tingsrättens beslut och fallet togs upp i hovrätten som ändrade domen till en fällande dom.
I november 2023 dömdes polischefen i hovrätten för fyra fall av olaga dataintrång.
Påföljden blev dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor. Detta med hänvisning till att han sannolikt skulle förlora sitt jobb till följd av den fällande domen, vilket han också gjorde.