Polischefen frias från misstanken om dataintrång eftersom tingsrätten anser att polischefen trodde att han var i en nödsituation. Foto: Martin Wik /SVT

Polischefen frias från misstanken om dataintrång: ”Befann sig i nödsituation”

Uppdaterad
Publicerad

Den polischef från Gävleborg som stått åtalad för olaga dataintrång i samband med att polischefens barn utsattes för ett rån frias av Gävle tingsrätt. Rätten anser att polischefen trodde att han befann sig i en nödsituation, så kallad putativ nöd.

Det var i början av mars som polischefens barn rånades. Strax efter att det misstänkta rånet inträffade gick polischefen in i flera av polisens system och läste information om ärendet. Det här åtalades polischefen för.

Våldskapital

Tingsrätten skriver i sin dom: ”Med kunskap om det våldskapital vissa personer i gängmiljön har, på grundval av den information som XX (polischefen) fick på kvällen samt med beaktande av den bristande aktiviteten från vissa befattningshavare inom polisen anser tingsrätten att det är klarlagt att XX befunnit sig i en så kallad putativ nödsituation.”

Tingsrätten anser inte heller att det skulle uppstått någon särskilt stor skada genom polischefens agerande. Tillsammans med den upplevda faran anser inte rätten att polischefens handlande varit oförsvarligt.

En närbild av en glass med blå våffla. Bakgrunden består av suddiga siffror och text, vilket ger en abstrakt känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.