– Tjohoo, utbrast Andréa Bromhed, gruppledare för Miljöpartiet i Hudiksvall, när samtliga lokala representanter från de politiska partierna höll upp en ja-skylt på frågan om de skulle använda det kommunala vetot mot uranbrytning i Hudiksvall.
Hudiksvall har kända urantillgångar i Nianfors och Lingarö. I förra veckan gav oppositionen på riksplanet ett löfte om att riva upp den lag som förbjuder uranbrytning. Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas representanter i Hudiksvall går med andra ord lokalt emot sina partiers politik på riksplanet.
– Det kommunala självstyret är viktigt och vi i Moderaterna Hudiksvall har alltid varit emot uranbrytning i till exempel Nianfors. Vi kommer inte att ändra oss i den frågan bara för att politikerna på riksplanet vill riva upp uranlagen, säger Adam Rydstedt, Moderaternas lokala toppkandidat.
Andra frågor som lyftes av arrangören, den lokala miljöföreningen Omställning Hudiksvall, handlade om hur man ska få med sig medborgarna på en klimatanpassning, träbyggnadsstrategin, utsläppskällor, skogen och en hållbar livsstil.
– Kommunens el- och hybridbilar handlar om att vara goda förebilder, sade Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande på frågan om hållbar livsstil.
”Vill införa bilpooler”
– Vi är för förvaltarskapstanken, att lämna stället bättre än det var innan, sade Kristdemokraternas toppnamn Lars Österberg angående hållbar livsstil.
– Vi vill införa bilpooler och bygga en cykelväg till Medskog, sade fullmäktigeldamoten Sven Bergström Trolin (C), på frågan om hur partiet vill få ned utsläppen från transporterna.
– Vi vill göra hela Hornslandet till en nationalpark, sade Ulrica Högbergh, Vänsterpartiets toppkandidat på kommunfullmäktigelistan, på frågan om skogspolitiken.
Tillställningen var en ren utfrågning, istället för en politisk debatt, och kvällen präglades av en god stämning då varje parti fick komma till tals med sin miljö- och klimatpolitik, utan att behöva kommentera varandras politk.