I bild till vänster: Dieter Müller, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet i skjorta och mörkbågade glasögon förklarar att skattesystemet inte hängt med i utvecklingen med digitala nomader.  I bild till häger en digital nomad sitter vid en takterrass och arbetar på en med laptop i Rio de Janeiro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Dieter Müller anser att folkbokföringen är föråldrad i de digitala nomadernas tidevarv. Foto: Mattias Pettersson/Lari Honkanen/SVT

Professorn: ”Dags att se över folkbokföringen”

Uppdaterad
Publicerad

Dieter Müller, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet, kritiserar vårt föråldrade system där folkbokföring och beskattning bygger på att man är bofast, i en värld där allt fler jobbar på distans och inte längre bor på orten där de är skrivna.

– Vårt skattesystem är ganska absurt, där vi beskattar en person på en plats där den inte befinner sig, säger Dieter Müller.

Det befintliga systemet, där vi bara är skrivna i en kommun och bara betalar skatt till den kommunen, gynnar egentligen bara storstäderna, menar Dieter Müller.

Ljusdal skulle gynnas

En kommun som skulle gynnas av en skatteomfördelning utifrån var människor faktiskt befinner sig, skulle till exempel vara Ljusdals kommun, dit Järvsö tillhör. Stockholmare som distansarbetar från sina fritidsboenden i Järvsö, betalar ingen kommunalskatt till Ljusdal, då de är folkbokförda i Stockholm.

– Det är dags att se över hur vi lyfter skatter och hur vi ser på var folk bor, säger Dieter Müller.

I videoklippet Dieter Müller om varför vårt skattesystem och folkbokföring inte längre speglar vårt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.