En person står framför en grå betongvägg täckt av färggraffiti, med höstlöv som ligger på marken. I bakgrunden syns en öppen dörr som leder in i en byggnad. Personen bär en ljusgrå jacka och en mörk skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ylva Jedebäck Lindberg, vd för Helsingevatten, framför ingången på vattentornet i Bollnäs. Hör henne berätta i videon om inbrottet. Foto: Rikard Berglin/SVT

Provsvar klara – vattnet i Bollnäs går att dricka

Uppdaterad
Publicerad

Det är fritt fram att dricka vattnet i Bollnäs igen. Provsvaren efter det misstänkta sabotaget mot en vattenreservoar visar att vattnet är tjänligt, meddelar Bollnäs kommun.

– Det här beskedet är en stor lättnad, säger kommunchef Helena Tillstrand.

”Resultatet visar att vattnet är tjänligt och nu går det att dricka vattnet och använda det till matlagning som vanligt”, skriver kommunen på sin hemsida på måndagseftermiddagen.

Sedan tidigt på söndagen har ett VMA varit utfärdat om risk för otjänligt vatten hos vattenbolaget Helsingevatten. Det efter att någon brutit sig in i en vattenreservoar. På måndagseftermiddagen meddelade kommunen att vattnet går att dricka igen, efter att prover tagits.

– Jag förstår också att det här har skapat oro och många frågor. Nu tar vi tag i uppföljningen för att utvärdera hur vi ytterligare kan utveckla vår beredskap och säkerhet, säger kommunchef Helena Tillstrand i ett uttalande på kommunens hemsida.

Polisen vill få in tips

Samtidigt försöker polisen ta reda på vad som har hänt och är ”högst angelägna” om att få in all typ av information om inbrottet, som rubriceras som misstänkt sabotage. Både Säpo och polisens nationella operativa avdelning, NOA, är på grund av rubriceringen informerade om händelsen. Ingen misstänkt är ännu gripen.

Polisen vill gärna komma i kontakt med personer i området som kan ha haft tillgång till övervakningskameror. Det finns övervakningskameror vid reservoaren – men kamerorna fungerar inte.

– Det är gamla kameror och varför de inte fungerade vet vi inte, säger Ylva Jedebäck Lindberg som är vd för Helsingevatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.