I snart fem års tid har ansvarsfrågan kring det giftiga brandskummet som användes vid en släckinsats i Hamre utretts. I somras åtalades den ansvariga insatsledaren för miljöbrott. Men under fredagen friades han i Hudiksvalls tingsrätt.
Ord mot ord
Ord har stått mot ord under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt. Åklagaren menar att MSB varnat för att skummet innehöll det giftiga ämnet PFAS som gjort vattnet odrickbart i byn.
insatsledaren har å sin sida hävdat att han endast agerat enligt de instruktioner han fått och flera kollegor har vittnat att man på Norrhälsinge räddningstjänst inte kände till att skummet innehöll PFAS.
Enligt domen så ska insatsledaren inte ses som att ha förfarit oaktsamt genom utsläppet. ”Att kunskap funnits om brandsläckningsmedlets farlighet utanför räddningstjänsten kan vid förekommande kommunikationsbrister inte föranleda att insatsledaren förfarit oaktsamt. Det har inte ankommit på honom att utreda om medlet varit miljöskadligt”, står det i domen.
Oenig rätt
Men rätten var inte enig och en rådman anser att insatsledaren hade ett ansvar att bekämpa branden och samtidigt inte åsamka miljöskada. Därför ska insatsledaren anses ha handlat allvarligt oaktsamt. Rådmannen anser att insatsledaren ska dömas till ett högt antal dagsböter för miljöbrottet.
– Min klient är nöjd över en friande dom. Men att rätten var oenig är en liten farhåga då domen kan komma att överklagas av åklagaren, säger Jonas Månsson, advokat.
Ytterligare en rättsprocess
Förutom rättsprocessen mot insatsledaren pågår en annan parallellt med kommunen. Den handlar om huruvida Hudiksvalls kommun är ansvarig att åtgärda de förorenade brunnarna i byn eller inte.
Hamrefallet är unikt och prejudicerande, vilket gör att flera räddningstjänster i landet väntat på utgången.
Fakta: Högfluorerade ämnen är svårnedbrytbara och giftiga
Högfluorerade ämnen, PFAS, är extremt svårnedbrytbara i naturen, och användningen i brandskum har lett till utsläpp direkt i miljön.
Höga halter av högfluorerade ämnen har påträffats i mark, ytvatten, grundvatten och dricksvatten, främst vid flygplatser och brandövningsplatser, samt efter brandsläckning.
Källa: Kemikalieinspektionen