Region Gävleborg har valt att starta en interutredning efter oklarheter kring vaccineringen. Foto: TT

Efter fusk i Gävleborgs vaccinationskö – nu utreds veckans händelser

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera fall av fusk i vaccinationskön och uppgifter om att kontorspersonal på Securitas ska ha fått överblivet vaccin, tillsätter Region Gävleborg nu en internutredning.

SVT Nyheter har tidigare berättat om att Securitas i ett internt utskick informerat sina anställda om att företaget gjort en överenskommelse med säkerhetssamordnaren på Region Gävleborg om att överblivet vaccin ska erbjudas Securitasanställda.

Enligt källor till SVT Gävleborg ska dessutom kontorsarbetande gruppledare på vaktbolaget ha fått vaccindoser, trots att de inte jobbar nära patienter och därmed inte är en prioriterad grupp för detta, något som Arbetarbladet var först att rapportera om.

Coronaviruset i Gävleborg

Att kontorspersonal har fått vaccin är dock något som Securitas dementerar.

– Det stämmer inte utan de uppgifterna tror jag handlar om gruppledare, och gruppledare är personer som besöker sjukhuset i tjänsten, till exempel vid larmutryckningar och extra bevakningar med kort inställelse, säger Thomas Pettersson, avdelningschef vid Securitas.

Securitas står med på slattlistan

Region Gävleborg har under veckan bekräftat att Securitas personal som jobbar nära patienter på sjukhuset står med på den så kallade ”slattlistan” och har kunnat erbjudas vaccindoser som blir över i slutet på dagen.

Om personer som enbart jobbar på kontor och inte nära patienter har vaccinerats eller inte kan regionen varken bekräfta eller dementera. Enligt vaccinationssamordnaren Tina Mansson Söderlund har de ingen möjlighet att kontrollera vilka arbetsuppgifter personer som kommer för att få slattdoserna har.

Internutredning startar

På grund av oklarheterna kring vilka som erbjudits vaccin och av vem, samt uppgifterna om att personer försökt gå före i vaccinationskön, ska Region Gävleborg nu göra en internutredning kring vaccineringen. 

– Vi vill att det ska vara öppet och transparent och därför gör vi den här utredningen, säger Tina Mansson Söderlund.

Enligt henne så finns det dock inga möjligheter att i någon större utsträckning än vad man gör just nu kontrollera vem det är som får vaccinet. 

– Det blir en arbetsbörda som spontant känns orimlig för de sjuksköterskor som står med sprutorna om de ska vara hundra procent säkra på att de man ska vaccinera lever med någon som har hemtjänst, inte gör det, om de jobbar på ett kontor eller vad de har för arbetsuppgifter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet