Regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M) står i fokus med bakgrund av en grön och orange höstlandskap genom ett stort fönster. Ljuset är mjukt och naturen syns tydligt, vilket skapar en lugn atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om förslaget blir verklighet skulle Region Gävleborg bli ensamma i Sverige att driva hälsocentralerna som ett aktiebolag – oppositionen är starkt kritiska. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Regionstyret i Gävleborg föreslår bolagisering av offentliga hälsocentraler

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg vill att regionens hälsocentraler ska drivas som ett aktiebolag. Effektivare och tillgängligare vård säger styret. Väg mot privatisering menar oppositionen.

Det styrande blocket i region Gävleborg, bestående av SD, M, KD och Sjukvårdspartiet, föreslår att driften av regionens hälsocentraler ska flyttas över från förvaltningsstyre till ett regionägt bolag.

– Vi vill förbättra styrning och ledning och på så sätt ge bättre förutsättningar för våra hälsocentraler. Skapa korta beslutsvägar och utveckla vården, säger regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M).

Oppositionen är kritiska till förslaget. De befarar att detta kan vara ett första steg mot en privatisering av de regiondrivna hälsocentralerna.

– Om man vill privatisera primärvården är det en logisk väg att börja med att bolagisera, säger Jan Lahenkorva (S).

Minskad insyn

Att bolagsformen skulle göra vården effektivare och skapa kortare beslutsvägar håller Jan Lahenkorva inte med om.

– Det blir mer byråkrati, svårare att styra utifrån ett medborgarperspektiv och mindre insyn för medborgarna, säger han.

Förslaget kommer att läggas fram vid regionstyrelsens sammanträde tisdag den 5 november. Planen är att genomföra bolagiseringen till år 2026.

I videon: ”Onödigt”, säger Jan Lahenkorva (S) – här är reaktionen på regionstyrets förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.