Skälet till ökningen av granbarkborrens population är flera stormar för några år sedan som gav insekten fallna träd att föröka sig i.
– I Furuberg var det nära rekord och i Ilsbo är det rekord, där har vi fångat 1 000 fler än vi någonsin har mätt de senaste tre åren, säger Nils Frank på Skogsstyrelsen.
I Ilsbo fångades 15 000 granbarkborrar och i Furuberg 34 000. Risken med insekten är att den kan förstöra stående skog till höga ekonomiska värden när den inte längre har tillräckligt med fallna träd att föröka sig i.
Fortsatta skador att vänta
I Västernorrland har Skogsstyrelsen uppskattat att 180 000 kubikmeter stående skog förstördes av granbarkborren under 2016, vilket handlar om stora ekonomiska förluster för skogsägare.
– De siffrorna tror jag inte skiljer sig från norra Hälsingland, det har kostat mycket pengar och man befarar att det blir lika stora skador 2017 och 2018, säger Nils Frank.
Uppmaning till skogsägare
Uppmaningen från Skogsstyrelsen till markägare är att hålla ett vakande öga efter vindfällen.
– Ta reda på färska vindfällen och handla nu, vi har cirka tio veckor från och med nu på oss där barkborrarna är kvar i träden innan de flyger ut och går på stående skog, säger Nils Frank.