Emma Lindberg och Patrik Ellert står tillsammans i en stallmiljö, omgivna av hästboxar och hö. De är klädda i mörka ytterkläder och poserar framför en häst som har ett träns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör en häst bättre än en terapeut? Följ med in i stallet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ridskolan ska agera sluss och få hemmasittare att närma sig skolan

Uppdaterad
Publicerad

När inget annat fungerar kan kanske lite tid i ett stall göra underverk.

Januari 2025 startar ett projekt där 13-16-åringar med psykisk ohälsa och stor skolfrånvaro i Hudiksvall ska få stallterapi.

Djurens närhet, fysisk aktivitet och rutiner är exempel på saker som visat sig hjälpsamma förut. Nu ska det undersökas mer noga, för att fler ska kunna lära sig om att använda djur för att öka ungas psykiska mående.

Häst i stället för terapeut

I Emma Lindberg och Patrik Ellerts jobb ingår det att hjälpa ungdomar upp ur sängen, att spela tv-spel eller gå en promenad.

– Vi är inte från skolan och inte från socialtjänsten. Vårt jobb är att få ungdomarna att närma sig skolan, säger Patrik Ellert som är utbildningsledare på Hudiksvalls kommun.

Från social fobi till rutiner

I ett tidigare kommunalt projekt har de testat att ta några av ungdomarna med stor skolfrånvaro till Tunalids ridklubb.

– Det viktigaste här är att få en person som kanske inte har lämnat sitt rum på flera månader, som har social fobi, att komma in i rutiner igen, säger Emma Lindberg.

Nu har Emma och Patrik tillsammans med kollegor i fyra andra länder gått samman och sökt – och fått – EU-bidrag för ett projekt där de ska lära sig mer om att använda djur för att öka ungas psykiska hälsa.

Stallterapi för hemmasittare

Här på Tunalids ridklubb i Hudiksvall ska de arbeta med ungdomar under två år. Lärdomarna ska sedan spridas till personer som på olika sätt arbetar med unga, både inom och utanför skolan.

– Sätten vi testat innan fungerade inte. Vi måste testa nya sätt att nå ungdomarna med psykisk ohälsa och stor skolfrånvaro. Och inom en kommunal budget finns inte så mycket utrymme för test och experiment. Därför är det jättebra att vi har fått de här pengarna från EU, säger Patrik Ellert.

Vad gör en häst som de vuxna i den ungas närhet inte har lyckats med?

– En häst ställer inga frågor. Alla vi som frågar den unga varför den mår dåligt, vill hjälpa. Men ofta vet inte ungdomen varför. Då är det lättare att förändra ”görandet”. Att komma utomhus, mocka en box, ge hästen mat. Då kan tankarna och känslorna förändras efter det, säger Emma Lindberg.

OM PROJEKTET

Namn: Inclusive Paths: Animal-Assisted Interventions for Wellbeing

Initiativtagare och projektägare: Hudiksvalls kommun

Finansiering: Närmare 2,8 miljoner kronor i EU-bidrag

Involverade länder: Sverige, Italien, Spanien, Irland och Grekland

Längd: Två år från januari 2025

Mål: Att öka de ungas skoldeltagande och det sociala engagemang. Samt att förbättra kapaciteten att stödja de unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.