Rosa Taikons silverkonst och kamp för mänskliga rättigheter ligger till grund för Hälsinglands museums nya basutställning. Foto: Bizz Sjöblom/SVT / TT

Rosa Taikons livsverk ställs ut på Hälsinglands museum

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen invigde Hälsinglands museum i Hudiksvall sin nya basutställning om konstnären och människorättsaktivisten Rosa Taikon. Utställningen skildrar ett unikt konstnärskap, men även hennes livslånga kamp för romers rättigheter.

När Rosa Taikon gick bort 2017 donerades hennes ateljé i Flor till Hälsinglands museum. Där ingick såväl hennes konstnärliga som politiska kvarlåtenskap.

Museet bestämde sig för att införskaffa smycken som Rosa Taikon tillverkat och göra en ny basutställning.

– Man kan se att Rosa gjorde smycken som var ganska ovanliga inom majoritetssamhällets smyckekultur. Bälten, knappar och stora huvudbonader där hon kombinerade örhängen och kombinerade med huvudsmycken på olika sätt, säger Elin Thomasson, projektledare för utställningen.

Kampen för mänskliga rättigheter

Tillsammans med sin syster Katarina Taikon blev Rosa Taikon frontfigur för kampen om mänskliga rättigheter för romer. De drev bland annat frågorna om medborgarskap för romer och rätten till skolgång för såväl barn som vuxna.

Elin Thomasson vill vara tydlig med att utställningen i första hand skildrar personen Rosa Taikon och hennes konstnärskap, men att utställningen också syftar till att upplåta plats för den romska befolkningen i historieberättandet.

– Det är många romer idag som döljer sin identitet och kanske tar ett annat namn på grund av att det fortfarande finns en utbredd diskriminering. Vi vill berätta att personer från den romska minoriteten har varit en del av den svenska historien under 1900-talet men även längre tillbaka i historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.