Man står i skog och lutar sig mot en tall med gles och torr krona, sedd från låg vinkel mot klarblå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ser att den inte mår bra.” Se skadorna på Nils-Eriks tallar, hur rottickan sprider sig och vad experterna rekommenderar för åtgärder. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Rotticka sprider sig norrut – Nils-Erik förlorar värdefull tallskog

Uppdaterad
Publicerad

De 75-åriga tallarna i Nils-Eriks Sjöbergs bestånd uppvisade skador som han inte kände igen. Nu har han fått besked att det är den förödande rottickan.

– Det är besvärande, min ekonomi är beroende av att skogen växer, säger han.

Nu kommer Nils-Erik Sjöberg i Norrbo väster om Hudiksvall att behöva avverka sina döende tallar i förtid.

Skogsstyrelsen som kallades ut till beståndet i fjol hittade svampar bland rötterna. Nu har de analyserats av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och beskedet är att det är en aggressiv variant av rotticka som angriper tall. Den värsta skadegöraren för svenska skogsbruket.

– Det är miljardförluster varje år vi pratar om i Sverige, säger Jonas Rönnberg, docent vid SLU skogsskadecentrum.

Fyndet i Norrbo är det nordligaste i landet.

– Tyvärr är det inte så förvånande och tyvärr kommer vi nog att hitta fler infekterade träd. Skälet kan vara klimatförändringar men framförallt ett förändrat sätt att bruka skogen de senaste 70-80 åren, säger Jonas Rönnberg.

Förändrat skogsbruk bidragande orsak

Rottickan sprider sig via färska stubbar, ner i rotsystemen vilket leder till rotröta och döden för träden. Men det krävs också att temperaturen är över fem plusgrader. Jonas Rönnberg menar att avverkning tidigare skedde mer på vinterhalvåret, nu för tiden sker det året om.

– Då gynnar vi spridningen av rottickan, säger han.

Rottickan sprider sig via stubbar och orsakar rotröta. ”Det är stora värden som går förlorade när man får röta”, säger Nils Frank, sakkunnig på Skogsstyrelsen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Döda träd innebär tillväxtförlust och påverkar ekonomin i länet enligt Skogsstyrelsen, därför ska fyndet tas på allvar.

– Tyvärr har skogstillväxten sjunkit i Gävleborgs län sedan 2016 så det är inte bra att det kommer nya skadegörare som kanske får fotfäste här, säger Nils Frank, sakkunnig på Skogsstyrelsen.

Stor förlust för Nils-Erik

Nils-Erik Sjöberg tror att tallarna han nu måste ta ner hade kunnat öka dubbelt så mycket i virkesvärde om de inte hade drabbats av rottickan.

– Jag är bedrövad. Det här beståndet är speciellt för mig, det är nära där jag bor och jag vårdar det ömt, säger han.

Se skadorna i videon ovan, hör om lösningarna och varför Nils-Erik vill se nya lagkrav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.