• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Alf Kågström på Barn- och ungdomsmottagningen om hur RS-viruset slår mot länet. Foto: Stefan Larsson/SVT

RS-viruset slår hårt mot barnen i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan gick Region Gävleborg ut och varnade för att RS-virussäsongen dragit igång. Nu har viruset slagit mot Gävleborg och resten av Sverige med full kraft.

– Jag har aldrig varit med om en så här kraftig RS-infektion under min karriär, säger Alf Kågström, verksamhetschef vid Barn- och ungdomssjukvården i Region Gävleborg.

Den här säsongen går att beskriva som extrem, och det menar Alf Kågström kan bero på att de två senaste säsongerna varit relativt lindriga.

– Det gör att många barn är mottagliga för viruset nu, säger han.

Det är någonting som märks på akutmottagningen.

– Om vi ska jämföra med 2019, innan coronapandemin, så har vi ungefär dubbelt så många barn på akutmottagningen, säger Alf Kågström.

Flesta blir bara förkylda

Även om de flesta barn inte drabbas mer än att de blir förkylda, så finns det även fall där barn behöver vårdas på sjukhus.

– Det finns alltid några som blir extra dåliga och de kan bli så dåliga att de behöver läggas in på sjukhus. De kan behöva extra syrgas och enstaka barn till och med intensivvårdsbehandlas, säger Alf Kågström.

Påverkar föräldrar

Att viruset sprids i länet är någonting som många föräldrar märkt av, och som får dem att tänka till om vissa saker i vardagen.

– Det är klart att man håller sig lite på sidan av, man är inte där det är mest barn, säger Jennie Löjdström i Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.