RS-viruset har fått ett tidigt utbrott i år. Foto: Jessica Gow/Gorm Kallestad/TT

Regionen: Årets RS-virussäsong igång – väntas bli kraftig

Uppdaterad
Publicerad

RS-viruset har fått ett tidigt utbrott i år och enligt Region Gävleborg har flera fall upptäckts i länet. Barn i förskoleålder har blivit svårt sjuka att de behövt söka vård.

– Vi har aldrig sett så här många fall så tidigt på säsongen. Vi måste skydda de minsta barnen under förkylningstiden, säger Alf Kågström verksamhetschef för barn- och ungdomssjukvården i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Vanligtvis förekommer RS-viruset mellan december och mars. Viruset orsakar oftast en vanlig förkylning, men vissa barn blir så sjuka att de får andningssvårigheter och svårt att äta, enligt regionen.

Vårdnadshavare uppmans vara noga med handhygien

Förutom att viruset börjat spridas tidigt i år ser regionen också att barn i förskoleålder blir så svårt sjuka att de behöver söka vård.

– Immunitetsläget hos de minsta barnen är ovanligt lågt. Det beror förmodligen på att vi förra säsongen knappt hade någon spridning av RS-virus, på grund av de restriktioner som fanns i och med coronapandemin. När man nu släpper på restriktionerna märks det i sjukvården när det gäller barn som måste vårdas på sjukhus, säger Alf Kågström.

Hälso- och sjukvården uppmanar vårdnadshavare att vara noga med handhygien, hålla avstånd och att hålla sig hemma vid symtom. Snuviga barn ska inte gå på förskolan.

RS-virus

RS-virus är en infektion. Det börjar som en vanlig förkylning hos barn och hos de allra flesta går den över spontant utan komplikationer. För en del barn kommer en försämring under ett par dagar då barnet får tilltagande hosta och andningsbesvär samt trötthet och svårigheter att få i sig mat och vätska.

Störst risk att drabbas av svår sjukdom har barn under tre månader, barn som är födda före graviditetsvecka 37 samt barn med kroniska sjukdomar.

Källa Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.