Zoran Feyli framför ruinerna efter storbranden i Sätra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se stora råttan som dök upp på Katrin Bomans altan och hör Zoran Feyli om oron för att brandruinen ska bli kvar länge. Foto: Stefan Larsson/SVT

Ruinerna kvar ett år efter branden i Sätra: ”Inte finaste utsikten”

Publicerad

Över ett år har gått sedan ett flerfamiljshus brann ner i Sätra i Gävle. Nu börjar grannar tröttna på att ruinerna står kvar.

5 juni 2023 förlorade över 30 personer sina hem när längan med 12 lägenheter totalförstördes i en brand. Orsaken är fortfarande oklar.

Oklar är också framtiden för tomten där den utbrända huskroppen står kvar.

Närboende upplever ökad problematik med råttor och anser att ruinerna förfular området.

Därför dröjer städning

Gavlegårdarna som äger fastigheten beklagar situationen men förklarar att polisutredning, försäkringsärenden och en snårig situation med bygglovet för återuppbyggnaden gör att städningen av tomten tar tid.

Förhoppningen är att bygga nya på tomten, säger byggchefen Mattias Janson:

– Då vill man riva på ett visst sätt och när det är ett kommunalt bolag måste vi göra en upphandling av rivningsentreprenaden. Realistiskt är att vi kan börja riva under första kvartalet 2025, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.