Ryska ambassaden anklagar Bollnäsbor och svenskar för att vara paranoiker och russofober efter inbrottet i kommunens vattentorn. Foto: Anders Wiklund/ TT

Ryska ambassadens kritik mot Bollnäsbor: ”Svenskarna har förvandlats till paranoiker”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska ambassaden går i ett inlägg på Facebook till angrepp mott Bollnäsborna efter att några av dem uttalat sig om inbrottet i kommunens vattentorn. En nyhet som Ljusnan var först att rapportera om.

Det är en artikel i Svenska Dagbladet som får den ryska ambassaden att se rött. I artikeln målas, enligt ryska ambassaden, en bild av att inbrottet skulle kunna vara ett sabotage – utfört av Ryssland. Ambassaden påpekar i sitt inlägg att ingen gripits för dådet och tillägger:

”Men invånarna i Bollnäs hade redan dragit en slutsats: 'Det är uppenbart att det handlade om Kremls illdåd'.

”Svenskarna hjärntvättade”

Men även resten av svenskarna får en släng av sleven.

”Det verkar som om propagandamedierna på uppdrag av myndigheterna har hjärntvättat dem så mycket med russofobisk retorik att de har förvandlats till paranoiker som överallt inte ser något annat än 'Kremls hand'.

Anklagar Svenska Dagbladet för förtal

Som väntat är ambassaden inte särskilt imponerad av Svenska Dagbladets journalistik.

”Redaktionen på Svenska Dagbladet ägnar sig tydligen inte längre åt journalistik. Varför skulle de göra det när det är enklare att sprida lögner och förtal i stor skala?”.

SVT har försökt nå den ryska ambassaden för en kommentar men har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.