En ung man står i ett rum medan en skolsköterska i sjukhusuniform förbereder ett urinprov för ett drogtest.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bra med slumpmässiga drogtester” – Viggo Engberg var en av eleverna som blev utvald. Se hur testet går till i videon. Hör skolsköterskan Susanne Blanck om vad som händer om elever tackar nej. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så går skolans drogtester till: ”Ska upptäcka och hjälpa i tid”

Uppdaterad
Publicerad

Staffangymnasiet i Söderhamn har börjat med slumpvisa drogtester i två klasser på skolan. Det innebär att skolans sköterskor och kurator närsomhelst kan dyka upp i en klass och lotta fram elever som ska erbjudas ta drogtest.

6 procent av niondenklassare och 15 procent i gymnasiets år 2 i Sverige har någon gång testat narkotika. Det visar 2024 års rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Oftast får ungdomarna narkotikan från en kompis, partner, syskon eller en bekant, följt av en langare.

Slumpmässiga drogtest kan vara ett sätt att hitta de elever som använder droger, berättar skolsköterskan Susanne Blanck på Staffangymnasiet i Söderhamn.

SVT inifrån skolan

– Det är ett förebyggande arbete, det handlar inte om att sätta dit elever utan det handlar om att upptäcka och kunna hjälpa i tid, säger Susanne Blanck.

Eleven Viggo: ”Bra med drogtester”

Drogtestet på gymnasieskolan måste vara frivilligt, enligt lag. På skolan säkerställs det dels genom att elever och vårdnadshavare skriver på en blankett vid terminsstart, dels att elever får frågan igen innan själva testet görs.

– Jag tycker det är bra att man gör slumpmässiga drogtest, säger eleven Viggo Engberg, som gjort testet.

bild på toalett där man gör drogtest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag finns slumpmässiga drogtester på ett 60-tal gymnasieskolor i Sverige. De har både kritiserats och påhejats – se hur drogtesterna spridits. Foto: SVT

EU: Testerna har ingen effekt

Om slumpmässiga drogtesterna faktiskt har någon effekt råder det delade meningar om.

Både en svensk myndighetsrapport från 2015 och en EU-rapport från 2017 säger att drogtesterna inte skulle ha någon effekt på droganvändningen, utifrån amerikanska studier.

Försvarar drogtesterna

Staffan Hübinette på Riksförbundet Narkotikafritt samhälle har länge förespråkat frivilliga drogtester i gymnasieskolor.

– I de amerikanske studierna var det i vissa fall obligatoriska tester och vi vet ingenting om hur man har arbetat med andra insatser, säger Staffan Hübinette.

Svensk studie planeras

Staffan Hübinette tror att drogtesterna spelar roll. Att upptäcktsrisken påverkar elevernas beteenden.

Nu planerar han att göra en svensk studie i ämnet våren 2025. Studien är tänkt att göras på skolor i Skåne.

– Då ska jag jämföra skolor som har infört drogtester med de som inte gjort det, säger han.

Staffangymnasiet ser en fortsättning med testerna

Om en elev testar positivt kommer den få stöd och samtal och erbjudas hjälp från socialtjänstens projekt Drogfri skola. Man blir inte avstängd, berättar Susanne Blanck.

– Ska man se resultat så kommer det bli på Drogfri skola, att färre kommer dit där det är misstankebaserade tester.

Men vad händer om en elev vägrar drogtestning? Hör i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet