Psykologstudenten Mamduh Halawa från Gävle har skrivit en bok om sociala mediers påverkan på oss. Foto: SVT/TT (stillbild)

Så kan sociala medier manipulera dig

Uppdaterad
Publicerad

Är du beroende av sociala medier? Och hur påverkar det dig? Psykologstudenten Mamduh Halawa är en 22-årig kille från Gävle som har skrivit boken ”Like”, där han har sammanfattat forskning om sociala mediers påverkan på oss.

Mamduh Halawa ville göra något annorlunda under sitt sommarlov och valde därför att skriva en bok om sociala medier. Efter att han har sammanfattat tidigare forskning har han kunnat konstatera att sociala medier påverkar vårt minne och välmående både positivt och negativt.

– Företagen bakom sociala medier har psykologiska knep som manipulerar oss på olika sätt. De spelar på att användaren får en känsla av att de blir socialt godkända, säger Mamduh Halawa.

Bekräftelse och närhet

Vinsten med sociala medier är att man kan skapa ett nätverk av människor som kan ge en bekräftelse och närhet. Mamduh berättar att i 80 procent av inläggen pratar människor om sig själva i positiva ordalag – i normala konversationer pratar man bara om sig själv till 30 procent.

– Problemet är att man tar del av den positiva informationen om andra och då tolkar hjärnan automatiskt att den här informationen som är mest tillgänglig är sann, vilket redan där blir fel.

Sämre betyg och inlärningssvårigheter

De som använder sociala medier väldigt mycket blir mindre fokuserade och tenderar att få sämre betyg i skolan.

Mamduh menar också att trots att forskning visar att sociala medier är beroendeframkallande och leder till negativa konsekvenser så fortsätter man att vara aktiv.

I klippet ovan får du reda på varför och hur vi dras till något som egentligen kan få oss att må dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.