En person i arbetskläder sitter vid ett bord i ett kontorsutrymme med en röd vägg i bakgrunden. Det finns en växt på fönsterbrädan och en målning på väggen. På bordet syns en svart kanot som ligger på ett bord och stolar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lyssna mer, prata mindre”. Ta del av psykologens råd om hur du pratar med barn om krig. Foto: Lina Abusagr/ SVT

Så pratar du om krig med barn

Publicerad

I krig är det barn som blir värst drabbade, både fysiskt men också psykiskt. Barn som får bevittna krig genom sociala medier blir också påverkade även fast de lever i säkerhet.

Enligt FN:s barnrättsorganisation Unicef påverkas över 450 miljoner barn på olika sätt av väpnade konflikter runtom i världen. Barnen drabbas ofta av brist på mat, vatten och säkra platser att leka på. Många tvingas också att sluta gå i skola.

Posttraumatisk stress

Barn som lever i krig blir traumatiserade och utvecklar ofta posttraumatisk stressyndrom. Barn som inte lever i krig kan också påverkas psykiskt när de får se vad som händer ute i världen genom sociala medier, även om de befinner sig i säkerhet.

– Man måste utgå ifrån barnets specifika ålder och mognad och inte överföra alltför mycket av sin egen oro på barnet. Det handlar om att fråga och ställa öppna frågor. Lyssna mer, prata mindre, säger psykologen Jennifer Wellin.

Hur ska man prata med barn om krig egentligen? Psykologen Jennifer Wellin ger råd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.