• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sahebdad har bott i fem år i Sandviken. Han vill starta företag och tävla för Sverige i MMA. Men han kanske ska utvisas. I klippet berättar han om sin nya familj och sitt liv i Sandviken. Foto: Stefan Larsson/SVT

Sahebdad flydde till Sverige: ”Jag hittade en ny mamma och pappa i Sandviken”

Uppdaterad
Publicerad

Sahebdad Kameli kom som ensamkommande barn från Afghanistan till Sverige under flyktingkrisen 2015. I dag bor han i Sandviken tillsammans med en familj som öppnat sitt hem för honom. I slutet av året riskerar han att utvisas.

Sahebdad Kameli har flera gånger fått avslag på sin ansökan om att få uppehållstillstånd i Sverige. Efter att gymnasielagen ändrades under 2018 har han ändå fått stanna. I juni i år slutförde han sina studier och nu har han till november på sig att hitta en fast anställning, annars riskerar han att utvisas från Sverige.

– Min dröm är att representera Sverige i MMA och att starta ett eget företag som bilmekaniker, säger Sahebdad Kameli.

Hör Sahebdad Kameli berätta mer i videoklippet högst upp.

Gymnasielagen

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och är tänkt att innebära att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet om de inleder studier.

Den drevs fram av Miljöpartiet i regeringen med stöd från Vänsterpartiet och Centern.

Två av fyra migrationsdomstolar (Stockholm och Malmö) har dock underkänt lagstiftningen och vägrat att använda den.

En huvudfråga har varit det sänkta kravet på att kunna styrka sin identitet, något som är problematiskt då många av de berörda saknar id-handlingar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet