Se upp för rötmånaden – skydda maten

Uppdaterad
Publicerad

Rötmånaden är ett gammalt begrepp som används under den tiden då matvaror lättare ruttnar eller blir dåliga. Anledningen är att det är varmare och fuktigare såhär års.

Brukar du tänka något speciellt kring rötmånaden?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Kanske lite extra uppmärksam på datum när jag handlar mat som leverpastej eller mjölk, säger gävlebon Monica Sundström.

Var noga med hygienen

För att undvika mögel och bakterier i maten så är det viktigt att hålla kylvarorna kylda och ha god hygien.

– Vissa livsmedel börjar snabbare än andra att börja lukta och smaka dåligt som skaldjur eller köttfärs, det betyder inte att man blir sjuk men de är känsligare för värme, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.