Marie-Louise utför laserbehandlingen med en handhållen apparat på reportern Amanda som ligger under en grön filt i salongmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när reportern Amanda Alvarsson testar lågeffektlaser mot nikotinberoende i klippet ovan. Foto: Arvid Jansson/ SVT

Hälsoföretag i Gävle påstår: Laser tar bort nikotinsug – SVT:s reporter testar metoden

Uppdaterad
Publicerad

Snus kan påverka hjärtat och öka risken för vissa cancertyper men att bryta nikotinberoendet kan vara svårt. Trots brist på forskning sägs lågenergilaser hjälpa genom att stabilisera endorfinnivåerna.

När du stoppar in en snus under läppen utsöndras endorfiner. Må-bra-hormonet dalar när nikotinet går ur kroppen efter cirka en timme – och toppar igen när du stoppar in en ny prilla. Det här är beroendecykeln som kan vara svår att ta sig ur.

Påstås minska abstinensbesvären

Lågenergilaser påstås stimulera den naturliga produktionen av endorfiner och hålla nivåerna stabila i tre till fem dagar. Det ska göra att suget försvinner och abstinenssymtomen minskar.

Hur kommer jag känna mig efteråt?

– Lite gäspig, frusen, man kan känna sig lite inbäddad sådär. Men det finns inga bieffekter, säger Marie-Louise Göthlin som utför behandlingen.

Lågeffektlaser får inte appliceras på sköldkörteln eller på magen hos gravida. Viktigt är också att skydda ögonen.

Kritikerna: Inställning och placebo

Metoden har funnits i över 20 år och företaget menar att den därmed är beprövad. Däremot finns det ingen forskning som visar att behandlingen fungerar. Kritikerna menar istället att det handlar om inställning och placebo.

Fred Nyberg, beroendeforskare på Uppsala universitet säger så här:

– De som förespråkar lågeffektlasern pratar om att det finns oerhört många rapporter om lyckade resultat. Det är ingen vetenskaplig studie som görs utan självrapporteringar från människor som själva söker sig till det här och de har ofta placeboeffekten med sig i bagaget.

Nikotin kan påverka hjärtat

De som snusar vitt snus får ofta i sig mer nikotin än dem som röker. De starkaste varianterna av nikotinsnus innehåller även mer av ämnet än de starkaste tobakssnusen.

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer kan tobakssnus ha påverkan på hjärta och kärl. Öka risken för typ 2-diabetes och vissa typer av cancer. Det talar för att dessa risker kan bero på nikotinet. Därför har myndigheten valt att inkludera både tobak- och nikotinsnus i rekommendationerna om snus.

En äldre man med grått hår, iklädd en svart tröja och vit skjorta, sitter vid ett bord i ett modernt kontorsutrymme med glasfönster och vita stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är för- och nackdelarna med lågeffektlaser mot nikotinberoende. Fred Nyberg, beroendeforskare på Uppsala universitet besvarar tre frågor om metoden i klippet ovan. Foto: Julia Carlbaum/ SVT

Dagbok: Sluta snusa

Så många fler snusar nikotinsnus i Sverige

Dagligen

2022: 2,6 procent

2024: 5,0 procent

Ökning: 2,4 procentenheter

Ibland

2022: 2,7 procent

2024: 3,0 procent

Ökning: 0,3 procentenheter

Dagligen eller ibland

2022: 5,3 procent

2024: 8,1 procent

Ökning: 2,8 procentenheter

Tidigare använt nikotinsnus dagligen

2022: 0,5 procent

2024: 1,2 procent

Ökning: 0,7 procentenheter

Notering: Redovisningen bygger på frågor i Nationella folkhälsoenkäten. Statistiken från 2024 ingår i sin helhet i Sveriges officiella statistik. 2022 ingick vissa delar. Statistik för undersökningsomgångarna före 2022 har framställts enligt liknande kvalitetskrav men har inte kvalitetsdeklarerats – därför har de valts bort.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Snabbguide för att sluta snusa

  • Sätt ett stoppdatum.
  • Beskriv din motivation. Vilka är dina skäl för att sluta?
  • Förbered dig genom att bryta några av dina rök- och snusvanor.
  • Införskaffa nikotinläkemedel eller något av de receptbelagda läkemedel mot rökning, om du vill ha hjälp av det.
  • Sluta på din stoppdag.
  • Ät regelbundet och drick vatten ofta.
  • Sysselsätt dig och håll dig fysiskt aktiv.
  • Belöna dig och ta fasta på att det du gör är det bästa du kan göra för din hälsa.
  • Involvera dina närstående om hur du känner dig och vilket stöd du behöver av dem.
  • Håll ut! Det kan kännas motigt ett tag, men fundera på vilka vinster ditt stopp inneburit hittills och varför det är viktigt för dig att fortsätta vara tobaksfri.
  • Tveka inte att ringa till Sluta röka-linjen, när som helst i processen att sluta med tobak. Tel. 020-84 00 00. Alla samtal är gratis och du kan vara anonym.

Källa: Sluta röka-linjen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.