CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har i sin årliga rapport bland annat sammanställt ungas användning av tobak och nikotin. Rapporten visar att unga tjejers användning av snus har ökat.
– Det är något som även vi inom tandvården har märkt av, säger Emma Widar.
Uppfattas som säkrare alternativ
Enligt Emma Widar marknadsförs det vita snuset som ett säkrare alternativ till det bruna tobakssnuset.
– Det kanske inte är lika stor risk för cancer som med det bruna snuset eftersom det inte innehåller tobak.
– Men vi ser att det ger stora effekter. Bland annat att tandköttet drar sig tillbaka, vilket leder till ökad risk för karies och kan med tiden även öka risken för tandlossning, säger Emma Widar.
Oklara långsiktiga effekter
Det vita snuset är så pass nytt att det ännu är oklart vilka de långsiktiga effekterna är.
– Snuset påverkat först tandköttet, och med tiden även käkbenet som kan förtunnas. Men exakt hur stor påverkan det har är ännu ovisst.
Vad händer när man slutar?
– Det beror på vilka skador man fått. Har tandköttet dragit sig tillbaka får man inte tillbaka det. Däremot kan slemhinnorna läka, säger Emma Widar.
I klippet: Se hur munnen kan påverkas efter ett par år med vitt snus: ”Det kan göra ganska ont, vilket är ovanligt med det bruna snuset”
Vitt snus
Vitt snus är en tobaksfri produkt som innehåller nikotin som kommer från tobaksplantan.
Eftersom det vita snuset är ganska nytt är eventuella hälsorisker ännu okända, har Hans Gilljam, professor emeritus i tobaksprevention vid Karolinska institutet, tidigare sagt till SVT. Han menar att det kan dröja närmare 30 år innan effekterna på kroppen syns.