Smittskyddsläkaren Shah Jalal berättar att ytterligare sex personer smittats med shigella på en förskola i Gävle kommun. Foto: Jan Peter Eriksson

Sex nya fall av shigella – utbrott på två förskolor

Publicerad

Totalt åtta personer har nu smittats av shigellabakterier på förskolor i Gävle kommun. Det handlar om sex barn och två vuxna.

SVT har tidigare rapporterat om ett konstaterat shigellautbrott på en förskola och ett misstänkt utbrott på en annan förskola i Gävle kommun.

På den första förskolan har en flicka och hennes pappa insjuknat. Enligt smittskyddsläkaren har de nyligen varit utomlands.

– Därefter har man tagit prover och vi inväntar provsvar på alla andra barn på förskolan, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Nu har alltså ytterligare ett utbrott konstaterats på en annan förskola. Där ska det, enligt Shah Jalal, handla om fem barn och en vuxen som smittats. Enligt Shah Jalal rör det sig dock troligtvis om två separata utbrott utan någon inbördes koppling.

– Vi vet inte orsaken till det andra utbrottet. Det kan vara livsmedel eller vatten, vi tittar närmare på det, säger Shah Jalal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.