Julia Frost Nylén, reporter på P4 Gävleborg, står framför en husfasad på Drottninggatan i Gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radioreportern Julia Frost Nylén fick föreläsa för polisen om hur hon spårade mordvapnet från Drottninggatan. Foto: Rikard Berglin/SVT

Skjutjärnsreporter: Julia spårade spökpistolen från mordet på Drottninggatan

Publicerad

P4-reportern Julia Frost Nylén lyckades där polisen gick bet. Hon spårade vapnet som användes vid mordet på Drottninggatan i Gävle till en hemlig vapenfabrik i Kurdistan.

När en 23-årig gängtopp sköts till döds i centrala Gävle i juli förra året hittades en pistol på mordplatsen. När Julia Frost Nylén läste utredningen noterade hon att pistolen var märkt ”Delta Defence”.

– Jag hade inte jättebra koll på vapen sedan innan, men hade aldrig hört talas om det här märket, säger hon.

Inte heller polisens experter kunde svara på vad Delta Defence var. Det rörde sig om ett så kallat spökvapen – ett vapen med okänt ursprung.

Till sist fick Julia tag på en australiensisk expert inom vapenspårning som kunde berätta att vapnet tillverkats i en hemlig vapenfabrik i staden Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan. Där hade de kurdiska antiterrorismstyrkorna rekryterat Ross Roggio – en amerikansk före detta fallskärmsjägare för att bygga upp vapentillverkningen.

”Patologisk lögnare” bakom fabriken

I tidskriften Rolling Stone beskrivs Ross Roggio som en ”patologisk lögnare” och bedragare som bland annat utgett sig för att arbeta för CIA.

– När polisen gick igenom hans dator kunde de se att han googlat på ”How to stop lying”, berättar Julia.

Förra året dömdes Roggio i USA till 70 års fängelse för bland annat vapensmuggling och tortyr.

Kurdiska rävens gömställe

Staden Sulaymaniyya är, utöver platsen för vapenfabriken, ett av Rawa Majid, den Kurdiska rävens gamla gömställen och det var där hans mamma greps i augusti förra året. Julia Frost Nylén kan inte låta bli att se den möjliga kopplingen mellan svensk gängkriminalitet och den hemliga vapenfabriken.

– Det här visar att man potentiellt har börjat gå utanför det traditionella sättet att få in vapen i Sverige och börjat söka sig utanför Europas gränser för att hitta nya marknader där man kan få tag på vapen.

Fick förklara för polisen

Polisen tyckte att Julias granskning av vapnet var så intressant att de bjöd in henne till Stockholm för att berätta om hur hon gått tillväga.

– Det ger ju en liten kick att komma före rättsväsendet och deras utredningar och upptäcka något som ingen hade någon koll på. Och att man i slutändan hittar någonting som de faktiskt är väldigt intresserade av.

Vad ville polisen veta när du föreläste?

– De ville att jag skulle förklara hur jag hade sökt, vilka vägar jag hade tagit och hur jag kommit dit jag kommit med så små medel. Vi journalister har inte tillgång till samma databaser och internationella nätverk som polisen har. Så de ville veta hur jag som journalist kommit mycket längre än dem i just det här specifika fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.