Sofia Rapp Johansson, som under sitt vuxna liv bott i Hudiksvall, tillbringade större delen av sin uppväxt i olika fosterfamiljer. Hon har vittnat om sexuella övergrepp och vanvård och en socialtjänst som inte ingrep, något som SVT Nyheter Gävleborg berättat om tidigare.
Hoppas på bättre tillsyn
Förutom att hon vill få upprättelse från staten vill hon också skapa en medvetenhet om de systemfel som finns inom den här delen av barnomsorgen runt om i landet. Sofia Rapp Johansson hoppas att det ska leda till att tillsynen i familjehemmen blir bättre i framtiden.
– Min önskan är det ska bli en form av nolltolerans för övergrepp i HVB-hem. Jag vill också berätta min historia och få någon form av ursäkt för det. Det största syftet är att det ska finnas så bra rutiner i familjehem att barn inte ska kunna fara illa.
Fler kan få söka ersättning
Om Sofia Rapp Johansson vinner rättegången kan det leda till att andra barn som utsattes för övergrepp efter 1980 också kan söka ersättning från staten. Under stora delar av 1900-talet vanvårdades många barn i den sociala barnomsorgen.
I januari 2013 trädde en ny lag i kraft som gav dessa personer rätt till 250.000 kronor i ersättning, men bara om vanvården hade skett före den 31 december 1980. Eftersom Sofia var placerad på 80- och 90-talet har hon inte rätt att få sitt ärende prövat i Ersättningsnämnden.
– Om vi vinner tror jag att många barn som blivit vanvårdade att skicka in anmälningar och det kommer till slut att kosta mer än att om myndigheterna gör om sina rutiner. I förlängningen tror jag att det kommer leda till att de tvingas göra förbättringar så att barn inte kan fara illa. De ska kunna plocka bort familjehem och HVB-hem som inte är bra, börjar lyssna på barnen och gör oanmälda besök.