Groomingbrott dubblas i anmälningar och förövarna kryper neråt i åldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Barn utsätts för sexuella övergrepp på internet. Det är ett brott som blivit vanligare. De som löser dessa är ISÖB-gruppen på polisen.

Grooming handlar om att någon tar kontakt med ett barn under 15 år via internet i ett sexuellt syfte. Antalet anmälningar inom polis region Mitt har fördubblats sedan 2017. Och brotten sker på sociala medier och olika chattforum. 

– Förövarna finns i alla samhällsklasser och i alla åldrar, men de senaste två åren har de blivit yngre, de kan vara i samma ålder som den som blivit utsatt, säger Emma Vangstad, gruppchef i ISÖB (it-relaterade sexuella övergrepp mot barn)

– Ökningen beror nog på att barn är ute mer på sociala medier, och man har tillgång till mobilen mer även under skoltid, säger hon.

”Gäller att hålla god it-kunskap”

I Uppsala sitter en del av den specialgrupp på polisen som fokuserar på it-relaterade sexuella övergrepp mot barn. Det är just nu en grupp på sju personer som aktivt jobbar med att lösa de anmälningar gällande grooming som kommer in.

– Det gäller att hålla en god it-kunskap och ha bra kontakter med olika app och nätsajter, och även våra it-forensiker, säger hon.

Pojkar kan vara ett mörkertal

Det anmälningar som kommer in är oftast flickor som har blivit utsatta, men det finns även killar som anmälar. 

– De vi träffar är barn under femton år, mest flickor, men jag tror att det finns lika mycket pojkar men som är ett mörkertal, säger Emma Vangstad. 

Grooming

Att föreslå en träff eller stämma träff med barn i sexuellt syfte är olagligt. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum. 

För många barn är nätet en självklar plats att umgås med kompisar och lära känna nya vänner. Men här finns också beräknande vuxna som söker upp barn för att komma åt nakenbilder eller begå sexuella övergrepp. Det kallas gromning och är olagligt. 

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.