Stefan Sundström tilldelas Joe Hill Memorial Music Award. Foto: Arkiv/TT

Stefan Sundström får årets Joe Hill-pris

Uppdaterad
Publicerad

Joe Hill Memorial Music Award går i år till Stefan Sundström. Priset instiftades 2017 och delas ut för andra gången.

Stefan Sundström, 57, får det för sin långa musikaliska karriär, från punkare fram till dagens låtskrivare, trubadur och sångare.

Prisjuryn skriver bland annat:

Joe Hill Memorial Music Award

”Väl medveten om sin plats bland svenska visdiktare sticker han ut genom sin tydliga och jordnära samhällskritik, underifrån och från sidan, i samtal med Allan Edwall och andra som gått för. På ett egensinnigt sätt, med humor och allvar, skriver han såväl musik som böcker och krönikor. Vi läser Stefans lilla gröna, blå och feta stora röda trädgårdsböcker baserade på drömmen om en hållbar grön värld och följer hans uppriktiga engagemang i rättvise- miljö- och klimatfrågor.”

Förra året fick amerikanska protestsångerskan Joan Baez och den svensk-kurdiska musikgruppen Koma NurDil utmärkelsen. Priset delas ut den 1 juni i Gasklockorna på Brynäs i Gävle under Gefle Gas/Indie Sweden Music Festival.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joe Hill Memorial Music Award

Mer i ämnet