Varje år drabbas upp emot 400 personer av det fästingburna viruset TBE i Sverige. TBE-smittade fästingar finns i södra och mellersta Sverige och har sedan något år tillbaka konstaterats ända uppe i södra Hälsingland. 10 fall har rapporterats i Gävleborg de senaste sju åren, sex av dessa smittades under 2019. Samtliga i Gävle kommun. Det är en ökning med 800 procent i jämförelse med snittet av åren mellan 2013 och 2018.
Allvarliga symptomer
TBE kan ge allt ifrån influensaliknande symptom till en allvarlig hjärninflammation med hög feber och svår huvudvärk. Ungefär 10 procent av de som drabbas får bestående besvär, som t.ex försämrat minne eller förlamning.
Hur stor är smittorisken?
Hur stor är då risken att drabbas av TBE om man bor i Gävleborgs län? Sett till antalet fall i förhållande till hur många som bor i länet är den inte särskilt stor även om den ökade mycket förra året. Om man ser till de sex drabbade 2019 är det 21 stycken på en miljon människor. Ändå rekommenderar Region Gävleborg till vaccinering.
Hör smittskyddsläkaren Christian Ehrenborg förklara i klippet här ovanför varför de rekommenderar vaccinering.
Så här gör du om du vill vaccinera dig:
Vaccinationen ska påbörjas i god tid innan fästingsäsongen som startar i april.
Är du 1-49 år består en grundvaccination av tre doser:
Dos två ska tas 1-3 månader efter dos ett. Dos tre tas 5-12 månader efter dos två och i god tid innan fästingsäsongen.
Därefter ska en påfyllnadsdos tas tre år efter grundvaccinationen och därefter vart femte år.
Är du 50 år eller äldre består en grundvaccination av fyra doser:
Dos två ska tas 1-3 månader efter dos ett. Dos tre tas 2 månader efter dos två och dos fyra ska tas 5-12 månader efter dos två och i god tid innan fästingsäsongen.
På samma sätt som för den yngre gruppen ska en påfyllnadsdos tas tre år efter grundvaccinationen och därefter vart femte år.