• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det är en allvarlig sjukdom, därför är det viktigt att man vaccinerar sig om man befinner sig i riskområden”, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare Region Sörmland. Foto: SVT

Stor prisskillnad på TBE-vaccin i landet

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som SVT gjort visar att det kan skilja flera tusen kronor beroende på var man vaccinerar sig i landet. En skillnad som oroar.

– Vi har sett att familjer med lägre inkomst prioritera bort vaccination för TBE och det är så klart inte okej att det är så, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare Region Sörmland.

Sjukdomen TBE kommer från fästingar och kan ge hjärnhinneinflammation. Den som blir drabbad kan få hög feber, vara förvirrad och få förlamning. I värsta fall kan det leda till döden.

– Det är en allvarlig sjukdom, därför är det viktigt att man vaccinerar sig om man befinner sig i riskområden, säger Helena Hervius Askling.

Region Sörmland erbjuder gratis vaccin

Kartläggningen som SVT Nyheter gjort visar att för en familj med två vuxna och två barn så kan priset för vaccination skilja sig en hel del. Från 5 000 – 11 000 kronor beroende på var man vaccinerar sig. Beräkningen är gjord på fyra sprutor fördelat över fyra år.

I Region Sörmland är man unika med att erbjuda gratis vaccinering mot TBE för barn. Och Helena Hervius Askling har tillsammans med andra forskare gjort en studie som visar att i riskområden skulle det vara samhällsekonomiskt lönsamt att ha gratis vaccinering för barn.

– Våra resultat är entydiga här. Det är samhällsekonomiskt lönsamt i riskområden, säger hon.

Annan studie visar motsatsen

Folkhälsomyndigheten delar inte den uppfattningen. De har gjort en ungefär likadan studie, men kommit fram till det motsatta. Skillnaden mellan dem är att myndigheten hade ett perspektiv på tio år och den andra studien ett livslångt perspektiv.

– Vi känner oss trygga med vår studie. Så här är det inom forskning, man gör saker på olika sätt. Vem som har gjort mest korrekt får vi veta om 50-60 år, säger Anders Tegnell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.