På våren skjuter husvagnsförsäljningen i höjden. Många vill ha en så stor husvagn som möjligt, gärna med AC och gasolspis med ugn. Men många vet inte att man får lasta mindre om man väljer en tyngre vagn.
– Det är inte kul om en småbarnsfamilj får lasta ur sakerna på parkeringsfickan halvvägs till Kolmården, för att de lastat för tungt för ett B-kort, säger Erling Arvidsson, chef trafikpolisen.
Riskerar körkortet
Lastar man så mycket att man dubblar tillåten lastvikt kan man dessutom tappa körkortet.
– Det går fort att komma upp i dubbla lastvikten om man har en större vagn, då blir det dryga böter och så kan vi ta körkortet direkt på vägkanten, säger han.
Hur vet jag hur tungt jag får lasta?
Med B-körkort:
Max 3500 kilo totalvikt för bil och släp
– bilens tjänstevikt
– släpets tjänstevikt
= lastvikt (det man max får lasta i bilen och släpet)
Bilens tjänstevikt: Fordonet + föraren + bränsle + reservdäck
Bilens lastvikt: Passagerare (68 kilo per person), bagage, takbox
Husvagnens tjänstevikt: Vagnen med fast inredning som kyl och spis och en gasolflaska, ibland kan vagnen vara registreringsbesiktad med AC i tjänstevikten.
Husvagnens lastvikt: Vatten i vattentanken, förtält, utemöbler, innehåll i kylskåp, köksredskap och packning. AC och solcellsanläggning som inte ingick i registreringsbesiktning.
Både bil och släp har en egen högsta tillåtna lastvikt som inte får överskridas. Packning kan omfördelas mellan bil och släp för att undgå att överskrida fordonets egna lastvikt. Dock får totalvikten aldrig överskrida 3500 kilo för hela ekipaget om man har B-behörighet.
Tar man utökad behörighet, B96, får den totala vikten för hela ekipaget vara 4250 kilo.
Källa: Transportstyrelsen
Släpvagnskalkylatorn – fyll i dina uppgifter
Transportstyrelsen har en släpvagnskalkylator där man kan slå in fordonets och släpets registreringsnummer och få fram hur mycket man får lasta.