• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genom att studenternas anhöriga väntar i bilar utanför aulan ska utspringet säkras den 12 juni. Foto: Robin Herzog/SVT

Studenten på Bollnäsgymnasium ska räddas genom drive-in på utspringet

Uppdaterad
Publicerad

Drive-in på en gräsmatta på studenternas utspring? Ja, det ser ut att bli verklighet när Torsbergsgymnasiets sistaårselever i Bollnäs tvingas fira studenten på ett nytt sätt på grund av coronaviruset.

SVT träffade rektorn och medlemmar i student- och balkommittén som hittat på konceptet.

Vanligtvis brukar omkring 130 studenter samlas för en gemensam avslutning med firande i Torsbergsgymnasiets aula innan de rusar ut för att krama sina anhöriga som utgör folkhavet utanför. Men på grund av coronaviruset tillåts inte större folksamlingar.

Springer till väntande bilar

Därför har en ny lösning presenterats av Torsbergsgymnasiets skolledning och student- och balkommittén, tanken är att alla delar av avslutningen sker klassvis i stället för gemensamt och livestreamas. Kort och gott handlar det om att eleverna får sitt firande i aulan men att det sker med en klass i taget. Därefter springer studenterna i varje klass för sig ut till sina nära och kära som väntar i utsmyckade och tutande bilar på gräsmattan intill aulan.

– Det känns ju ändå bra att vi får ha lite åskådare när vi springer ut för det är det som vi sett fram emot som mest, säger Julia Ekström, sistaårselev och ordförande i student- och balkommittén.

Tradition i osäkra tider

På detta sätt är förhoppningen att ett kramkalas ska undvikas och att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska respekteras samtidigt som studenterna får springa ut och möta sina anhöriga på ett i alla fall någorlunda traditionellt vis.

Hur blir det för studenterna som inte har några anhöriga med bil?

– Vi hänvisar andra anhöriga till livesändningen, säger Thomas Kanth.

Hör rektorn och sistaårseleverna förklara drive-in-utspringet i klippet ovan.

Aulan är i tegelbyggnaden längst till vänster och gräsmattan där anhöriga ska parkera är till höger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.