Bosse Hedin, tidigare kassör i fackklubben Seko Väg och Ban, är en huvudperson i det som kallats för Seko-härvan, där bland annat 14 miljoner kronor ska ha förts undan olovligen.
Misstänkta ekonomiska oegentligheter har lett till polisutredningar och rättsliga tvister. Ombudsmannen Bosse Hedin avskedades och klubben blev upplöst av Seko-förbundet efter revision av klubbens räkenskaper. Det rättsliga efterspelet är inte avslutat än.
Nu har ett annat ärende nått ett avgörande i rättslig instans, gällande strandskyddsdispens för Bosse Hedins anläggning vid Storsjön norr om Ljusdal. Det är en sjönära fastighet som även varit i fokus i turerna kring Sekohärvan.
Enligt tidningen Hela Hälsingland satte Länsstyrelsen stopp för Seko Väg och Bans fritidsförening att köpa fastigheten, och då köpte Bosse Hedin den i stället 2009. Han har sedan hyrt ut den till fritidsföreningen. Där har därefter rått en del byggaktivitet. Hedin har i efterhand sökt strandskyddsdispens för bastu, badtunna, grillkåta och brygga.
Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun beviljade 22 oktober 2015 dispens från strandskyddet, och beslutade om tomtplatsavgränsning. En motivering var att marken på platsen tagits i anspråk sedan lång tid.
Överklagade till domstol
Men Länsstyrelsen i Gävleborg som överprövade ärendet underkände bedömningen och upphävde strandskyddsdispensen.
Bosse Hedin överklagade saken till Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt.
I skriftväxlingen inför domen har Bosse Hedin yrkat att få strandskyddsdispens enbart för brygga. Bastu, grillkåta och badtunna kommer att tas bort från fastigheten. Bryggan behövs för den företagsverksamhet som bedrivs, och planerad utvidgning av denna.
Den kommunala nämnden har yttrat sig, och menat att dispens för bryggan vore helt enligt gällande lagstiftning, och att bryggan inte orsakar några problem.
Inte visat på konsekvenser
Länsstyrelsen yttrade sig med hänvisning till sitt beslut från april 2016. Där konstaterades att Bosse Hedin inte har visat vad det skulle få för konsekvenser att flytta verksamheten eller samnyttja de flertal bryggor som redan finns.
Inte heller har han visat några uppgifter om fiskeverksamhetens omfattning, eller hur den nuvarande verksamheten behöver utvidgas, konstaterar Länsstyrelsen som därför yrkade på avslag för överklagandet. Inga särskilda skäl ansågs finnas för annan bedömning.
Mark- och miljödomstolen instämmer i Länsstyrelsens bedömning, och därmed avslås överklagandet – och bryggan måste därmed rivas, liksom övriga anläggningar som berörs i ärendet. Beslutet kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen men prövningstillstånd krävs för detta.