Det pågår en utgrävning nära Grindstensberget utanför Järvsö som utförs av Länsmuseet Gävleborg, Stene Kåsjö byaforskare och det sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije. Bosättningen som undersöks beboddes av samer från och med andra hälften av 1700-talet fram tills 1813. Syftet med utgrävningen är att dokumentera samernas historia i området.
– Samernas historia har skildrats lite förbigående av andra. Vi har hittat fingerborgar, spännen, knappar, ben och mynt. Vi försöker att hitta svar genom arkeologi som kan komma att bidra till en större mångfald inom historieskrivningen, säger Bo Ulfhielm från Länsmuseet.
Hör släktingen till de boende berätta om bosättningen.
Staten ville fördriva – bönderna ville ha kvar
Samerna i området var ansedda jägare och hantverkare. Men på 1600- och 1700-talet ville staten fördriva samerna norrut medan bönderna ville ha kvar dem eftersom det fanns yrken som de var mycket skickliga i, och så fanns det jobb som bönderna inte ville utföra själva.
Familjen som bodde i huset flyttade av hittills okänd anledning och bosatte sig sedan i ett hus cirka två kilometer längre bort. Spåren de har lämnat efter sig är till viss del unika.
Flyttar gränsen söderut
– Det är viktigt för de samer som finns i dag att även de sydliga bosättningarna sätts på kartan och att de får ett erkännande. Gränsen för den samiska närvaron flyttas betydligt längre söderut, säger Ewa Ljungdahl, arkeolog hos Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund.
Utgrävningen startade i fjol och denna vecka satte arbetet i gång igen.