Kristin Sundberg från Storvik är en av de yngre deltagarna på plats. Kursen en del av projektet Korgen Lyfter där syftet är att bevara traditionell kunskap om korgar och korghantverk.
Intresse för annorlunda föremål
Kristin driver en Youtube-kanal där gammalt hantverk finner ung publik.
– Jag startade kanalen för att dela med mig av hantverkskunskapen till andra, men också för att ge mig själv en annorlunda anledning att jobba med slöjd än det kanske mer vanliga att sälja på marknad eller jobba som slöjdlärare.
Kristin berättar att hon är intresserad av annorlunda föremål som hon ofta hittar på hantverksmuseum och sedan försöker återskapa. Den ovanliga skrucken är det fler som lockats av.
Skrucken – en unik korg
I den gamla bagarstugan sitter ett tiotal personer utspridda. I händerna har de långa och smala träspjälkor som de snidar till med täljkniv. Sedan ska det våta trät knytas och flätas till en unik korg – skrucken.
– Det som utmärker en skruck är att man utgår ifrån en ram högst upp på korgen, och så bygger man uppifrån och neråt, och avslutar med att göra botten. Det är den enda korg vi känner till som är gjord på det sättet, säger Inga-Lena Åkesson, en av få som fortfarande vet hur man tillverkar en skruck.