Foto: SVT

Utomjordingar i koboltgruvan i Los när eleverna gör sci-fi

Uppdaterad
Publicerad

Det finns utomjordingar, och de befinner sig i Los i Ljusdal. I alla fall i den science fiction-kortfilm som samtliga Los skolas elever och lärare jobbar på tillsammans med tyske konstnären Daniel Zerbst. 

Kortfilmen heter Stjärnkryssaren och ingår i det rikstäckande programmet Skapande skola där elever över hela landet får jobba med film på skoltid för att få ökad möjlighet att uttrycka sig kreativt. I Ljusdals kommun gör elever på elva skolor filmer som del av programmet.

För att ro ihop projektet på Los skola har konstnären Daniel Zerbst kontaktats. Han har mångårig erfarenhet av att jobba med film, bild och ljud. Däremot har han aldrig arbetat med barn och ungdomar på det här sättet.

- Det är ett experiment som kräver improvisation men jag är van med att göra mycket med lite för att skapa något som får en att säga wow, säger Zerbst.

Konstnären Daniel Zerbst från Tyskland är verksam i hela Europa och jobbar just nu med en kortfilm tillsammans med barn och ungdomar i Los. Foto: Robin Herzog, SVT

Inspelning i gruvan

När SVT ska intervjua Daniel Zerbst och eleverna är de nere i koboltgruvan i Los för att spela in en scen där ett meddelande som har lämnats av utomjordingar hittas av en grupp skolelever. I produktionen av den fiktiva dokumentärkortfilmen får elever arbeta med bild, ljud och ljus och dessutom skådespela. Tanken är att filmen ska skickas till internationella filmfestivaler.  

– Min bästa kompis är en alien och jag är en detektiv, säger eleven Saga Östman-Lundgren.

Dröm blir verklighet

Benjamin Fredriksson är elev på Los skola och har varit både tekniker och skådespelare i kortfilmen. I framtiden vill han fortsätta att göra film. 

– Man kan ha som dröm att spela in film, och då blir det verklighet nu. Jag tycker inte det har varit så svårt hittills. Men man sätter inte allt på första försöket. Men sen, efter ett tag, så går det, då sätter man det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.