Bild på en vargflock i Tönsen under december 2020. Dela dina åsikter om varg i chatten. Foto: Christer Lindh

Vargfrågan engagerar – ta det av publikens tankar i chatten

Uppdaterad
Publicerad

Vargen väcker känslor och åsikterna om den svenska vargstammens vara eller inte vara engagerar. SVT Nyheter Gävleborgs tittare och läsare delade med sig av sina tankar i en chatt under torsdagen – ta del av svaren här.

Vargfrågan engagerar – vad tycker du? Dela dina tankar här

Vi tackar för det stora intresset och alla inlägg, nu stänger vi chatten!

Marlen F • Vi är många som reser till områden där varg finns, för vi tycker deras närvaro ökar mervärdet av vår skogspromenad. För vi vet att den biologiska mångfalden ökar och att deras närvaro gynnar många arter. Det är få förunnat att få möta en vild varg, sannolikheten är liten för de flesta. Jag vårda mina möten med lodjur och med vargar och jag uppskattar dessa möten väldigt mycket. Vargarnas närvaro minskar dessutom klövviltet och det är bra för då minskar även viltolyckorna och beteskadorna på skogsplantorna. Tyvärr kablar vargmoståndarna gärna ut ren skräckpropaganda som att "snart tas ett barn" osv. I vårt land har vargarna gått om bytesdjur, så de nödgas inte ta människor för att fylla sin buk. Kunskaper behöver spridas så myter avlivas, så vissa slipper gå med obefogade rädslor, pga skräckpropaganda vissa för fram för att de vill slippa konkurrens om bytesdjuren älgen. Vargarna är älskad av många i vårt land och vi vill att de ska få leva i fred.

Peter • Vi har kunnet klare os uden varg i 250 år så hvad skal vi med dem nu ? Vi er mange flere mennesker end for 250 år siden

Iva • Förlåt - jag förstår inte hysterien....
Lo och Björn förvaltas i Sverige viua en väl fungerande system med monitoring av stamstyrke och lokalt reduktion, om så behövs.

Vad är skillnaden med vargar??

Catherine Magnusson • Jag ser det som självklart att Sverige ska ha varg.
Den hör hemma i vår natur och är en viktig del i näringskedjan.
Jag respekterar att människor kan känna rädsla, men jag respekterar inte hat och dom som vill utrota vargen.

Människan har inte rätt att utrota djurarter bara för att de konkurrerar om byten.
Alla djurarter som hör till vår fauna, bör få finnas i de områden där de hör hemma, även i norra delarna.
Jakt i allmänhet har jag inte problem med, dock vissa jaktmetoder.

Vaste • Tyskland har cirka 1 500 vargar. I förhållande till ytan så motsvarar det cirka 1 800 vargar i Sverige. Om man dessutom väger in befolkningstätheten så har vi lätt plats för 15 000 vargar utan att vi och vargarna behöver trängas med varandra... Varför är det ett problem med att det finns 380 vargar i Sverige? Vi kan ha en stam som är minst tio gånger större. I alla fall om Sverige vill vara lika duktiga naturskyddare som t ex Tyskland, Italien och Polen.

Torsten Larsson • Vi drabbades nästan värst av nedfallet från Tjernobyl. Det har nu gått nästan 30 år sedan dess. Äntligen törs man ta reda på svamp och vilt. Men nu har vi drabbats igen!!! Det är ofattbart att Gävleborgs län skall hysa större delen av den svenska vargstammen! Detta län borde fridlysas från vargar! Det behövs fri vargjakt här kombinerat med flygtransport bort av de vargar som är viktiga för fortsatt avel ! Naturvårdsverket deltog ju i utplanteringen av vargar i detta län en gång i tiden. Nu kan de få ta ett beslut som mildrar effekterna av detta vansinniga politiska beslut! Rättelse : Det har gått 35 år sedan Tjernobyl.

Per • Eftersom det inte verkar finnas någon som helst konsekvens eller rimlighetsanalys bakom vargentusiasternas agerande och ingen som helst empati med dom människor som tvingas leva med resultatet av den överbeskyddade vargens framfart så måste vargen bort. Människan är helt klart viktigare än vargen, im våra politiker och myndigheter inte inser det så bör dom nog fundera över vem som ställer mat på deras bord via skattsedeln.

Steffo • Jag tillhör de som är FÖR varg OCH bor på skogen i Hälsingland, dock inte ännu i vargrevir. Blir rejält beklämd av fleras åsikter från "båda sidorna". Vargen ska inte vara in på gårdar eller byar. En normal varg är en skygg varg. Länsstyrelsen måste få mandat att ta beslut för att skapa nåt slags acceptans för varg tex genom minskning av antal revir mm., även om detta på längre sikt troligen kommer att lösa sig självt. Vi har nog satt oss i en situation med förstörda ekosystem där vi oundvikligen måste vara med och påverka. Så det går nog inte att "lämna vargen ifred". Och inte heller någons våta dröm om "fri jakt på varg året runt". Ju mer kriminell tjuvjakt desto längre tid tills vi har en fungerande förvaltning. Skärpning.

Varg • Vilka krokodiltårar jägarna fäller. Även om det finns varg kan man gå i skog o mark utan att vara rädda.många som har läst om Rödluvan och vargen för mycket om det är uselt med älg i skogen får ni väl skjuta mindre .ni jägare har inte ensamrätten på älg o rådjur det kan ni glömma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.