Var femte svensk är ättling till svensk-finnarna

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär fyrahundra år sedan fick folk från dagens Finland stor betydelse för Gävleborgs skogsmarker.

– De brukade skogarna och drog in skatt till riket, säger Maths Östlund som driver Finnmarksmuseet i Alfta finnskog.

Finnarna, som på 1500- och 1600-talet egentligen var svenskar, erbjöds sex års skattefrihet mot att de flyttade till våra skogar och brukade marken som då var värdelös. Dåvarande regent Karl IX såg en vinst i att finnarna efter de första åren av gratis bosättning skulle ge stora skatteintäkter till riket.

– Det lönade sig verkligen för efter de första åren trillade skatteintäkterna in och skogen blev värdefull för landet, berättar Maths Östlund.

finland100

Eldade och odlade

Svedjebruket som var finnarnas specialitet innebar att man eldade ned skogsstycken och odlade korn och råg i den näringsrika askjorden.

– De var duktiga på att elda. Kvinnorna ansvarade för nycklarna till husen och skötte djuren, men eftersom det var ett så arbetskrävande jobb att bruka skogsmark fick de ofta hjälpa till även i bruket.

Genom att åka båt över Bottenhavet och gå i land i Gävle hamn kom ca 20 000 finnar till våra svenska skogar.

Fler orter finns kvar

Orter som till exempel Los, Ryggskog, Kvarnberg, Hamra och Karsvall är några av de samhällen som finns kvar från den finska invandringen på 1500- och 1600-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

finland100

Mer i ämnet