Enligt Göran Vesslén vid länsstyrelsen rör det sig om en ensam varg som gått till attack. Foto: Paul Kleiven/TT

Vargattack i Tönsen – sex baggar ihjälbitna

Publicerad

Natten till torsdag hittades sex baggar ihjälbitna i en hage i Tönsen, söder om Kilafors, vilket Ljusnan var först med att berätta. Enligt Göran Vesslén, naturbevakare på länsstyrelsen, rör det sig om en vargattack.

– Vi hittade stora vargspår i hagen, berättar han.

Baggarna hade tydliga bitmärken på strupen och när länsstyrelsen flådde djuren hittades krossår och inre blödningar, vilket gjorde att de kunde utesluta lodjur och björn.

– Lodjur biter väldigt fint och kväver sina byten och björn kan bita lite överallt, medan varg går på nacke och hals och lämnar tydliga bitmärken, säger Göran Vesslén.

Troligtvis en ensam varg

Baggarna gick i en hage tillsammans med fyra kalvar, som lämnades helt oskadda. Därför tror Göran Vesslén att det rör sig om en enskild varg.

– Om de var flera hade de nog vågat sig på kalvarna också eftersom de var så pass små, säger han.

Länsstyrelsen har genomfört dna-prov på baggarna, som man tagit med bomullspinnar runt bitmärkena på baggarna. Proven har skickats till Viltskadescener för analys och Göran Vesslén hoppas på att de ska få resultat så fort som möjligt.

”Var extra uppmärksamma”

Han vill också uppmärksamma djurägare runtomkring att vara extra uppmärksamma och se över sina stängsel. Om attacken leder till skyddjakt kan han inte svara på.

– Vargangrepp sker flera gånger per år i länet. Det är svårt att komma runt när man har vilda djur, man vet aldrig vad de gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.