Mulligans pub i Sandviken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det går inte en dag utan att vi tänker på det” – hör Sandvikenpuben Mulligans ägare om året efter skjutningen som tog två människors liv. Foto: SVT

Pubägaren ett år efter dubbelmordet i Sandviken: ”Varje gång det blir mörkt så kommer vi ihåg det”

Publicerad

Sandvikenpuben Mulligans ägare Maroun Azar säger att det inte går en dag utan att ha tänker på dagen för ett år sedan. Dagen då två personer sköts till döds inne på hans pub, en vanlig torsdagskväll.

Den 21 september 2023 är en dag som Maroun Azar kommer minnas resten av sitt liv, det förstår man på honom. De första tre veckorna låg han nere för räkning, berättar han för SVT Gävleborg.

När det nu gått ett år sedan skjutningen kommer det åter både tårar och en darrig röst när han pratar om det de gått igenom. Både han själv och hans anställda. Men också tårar för dem som förlorade sina liv och deras efterlevande.

Dubbelmordet i Sandviken

Två personer dog och två skadades vid skjutningen. En av de som förlorade sitt liv var 71-årige Erik Viiri. En stamgäst som befann sig på puben den kvällen och dog efter att ha blivit träffad av skott.

I videon ovan kan du höra pubens ägare om kontakten med Erik Viiris änka, som fick honom att öppna puben igen.

Skjutning på pub i Sandviken. En vit skåpbil står på vägen framför puben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen tror att en person var måltavla i den skjutning som inträffade på en pub i Sandviken där två dog och ytterligare två skottskadades. Här sammanfattar vi vad som hänt på en minut. Foto: Frilans

Ingen gripen för morden: ”Klart att de retar en”

Polisen utredare Peter Rooth säger att det inte har kommit in några nya uppgifter under de senaste månaderna som lett utredningen framåt.

– Just nu är det ingen som jobbar med fallet om det inte kommer in något, men så är det med många av de äldre morden, säger Peter Rooth och fortsätter.

– Det kommer inte in några tips som inte redan är kollade.

Hur är det för dig att det gått ett år sedan skjutningen och ni inte har någon gripen?

– Jag har ju varit med länge så jag har dessvärre ganska många fall som ligger. Det är klart att de retar en. Men man tror hela tiden att det kommer dyka upp något. Det är större förhoppningar i dag i ärenden än för 20 år sedan och det är ju för all information som finns digitalt i dag. Det är bara att man ska komma åt den, och det gör man efter tid.

Svåridentifierad gärningsman

Ett av problemen har varit möjligheten att identifiera gärningsmannen utifrån vittnesbeskrivningarna, menar Peter Rooth.

– Många är i dag klädda i svart hoodie, keps under och gärna något som täcker ansiktet upp till näsan.

Är det så gärningsmannen på Mulligan's har beskrivits?

– Inte riktigt, men det ligger i farans riktning tänkte jag säga. Han kanske inte har alla de delarna. Men beskrivningen från vittnena är inte så att det är någon man kan identifiera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Sandviken

Mer i ämnet