• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Miljöpartiets kommunalråd Therese Metz, som själv bor i Hamrångebygden, säger ja till att gå vidare med att få bygga vindkraftparken Utposten utanför Norrsundet. ”Vi behöver den här energiomställningen för framtidens skull”, säger hon. Foto: SVT

Vindkraftparkerna ett steg närmare verkligheten

Publicerad

De enorma vindkraftparkerna utanför Gävlekusten vid berättat om tidigare är ett steg närmare att bli verklighet. Under tisdagen sa en oenig kommunstyrelse ja till ansökan om att få bygga Utposten utanför Norrsundet och Iggön.

– Vi vet att detta påverkar flera boendes vardag på flera sätt och jag förstår att man inte tycker att det här är det bästa att göra. Men vi behöver den här vindkraften och den kommer att kunna försörja 55 000 villor, ett enormt tillskott till vår el- och energiproduktion. I den omställning vi står inför är vi helt beroende av att fatta det här beslutet, säger Therese Metz (MP) som bor i Hamrångebygden.

Så det var ett enkelt beslut att ta?

Vindkraft i Gävleborg

– Nej, det var det verkligen inte.

Oenig nämnd

Det är Svea Vind Offshore som ansökt om att få bygga Utsposten och sökt om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen som i sin tur bett om Gävle kommuns åsikt. Gävle kommun har dock skickat med några krav. Att inkomsterna från Svea Vind Offshores sålda el ska gå tillbaka till bygden och att man skriver in i sin budget att fondera medel för bland annat kostnader att montera ner vindkraftverken när de är uttjänta.

S, C, MP och V var positiva medan L, M, KD och SD säger nej.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige i slutet av månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet