En kvinna sitter med ryggen mot kameran i ett mörkt rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De andra på hemmet spelade i en helt annan liga” – starta klippet för att höra mamman berätta om händelsen. För att skydda dotterns integritet är namn, röst och bild utbytta. Foto: Ella Persson/SVT

14-åring våldtogs när hon bodde på HVB-hem – Mamman: ”Helt ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Tyra hann vara placerad på det halländska HVB-hemmet i fyra dagar innan hon blev upphämtad av en man och sedan våldtagen. Nu riktar mamman till flickan stark kritik mot Humana, huvudman för boendet.

– De har ett uppdrag att de ska hålla ungdomarna trygga och de misslyckades fatalt.

Tyra, som egentligen heter något annat, placerades på det halländska HVB-hemmet i april tidigare i år. Mamman förklarar att dottern tidigare haft ett riskbeteende, rymt hemifrån och hamnat i dåligt umgänge. Det var anledningarna till att hon placerades på HVB-hemmet av sociala myndigheter.

”De andra på hemmet spelade i en helt annan liga” – starta klippet för att höra mamman berätta om händelsen . För att skydda dotterns integritet är namn, röst och bild utbytta.

Efter fyra dagar på hemmet blev hon upphämtad av en man som sedan våldtog henne i ett skogsområde.

”Givetvis djupt berörda”

Tyra har efter händelsen fått flytta hem och bor nu hos sin mamma igen.

Det aktuella HVB-hemmet har varit i drift sedan hösten 2023. Humana har avböjt att medverka i en filmad intervju, istället svarar de skriftligt på SVT:s frågor.

HUMANA OM KRITIKEN

Humana ställer inte upp på en bandad intervju. Istället svarar Johanna Liljander, regionchef för Humana barn och unga, i ett mejl till SVT. Svaren är förkortade av SVT.

Hur ser ni på att detta har hänt?

”Vi blir givetvis djupt berörda och innerligt ledsna när ungdomar blir negativt utsatta. Vi arbetar hårt varje dag för att detta inte ska ske. Det är mycket beklagligt i det fall vi inte lyckas fullt ut. Därför är vi alltid noggranna med att utreda händelser som inte blivit som tänkt för att undersöka eventuella brister för att kunna åtgärda och lära av dessa för att förebygga att liknande inte inträffar igen.”

Hur kan något sånt här inträffa?

”Vi är en öppen vårdform där vi inte har någon rätt att begränsa och vi får inte göra något utan samtycke. Vi får till exempel inte hindra ungdomar som vill lämna verksamheten eller omhänderta mobiltelefoner. Vi arbetar ständigt motiverande och förebyggande för att flickorna inte ska vilja avvika och att de ska få verktyg för att kunna stå emot impuls eller annat som kan locka till en avvikning.

Kan ni garantera tryggheten framöver för barn och ungdomar som är placerade hos er?

”Verksamheten jobbar dagligen för att eftersträva trygghet och säkerhet utifrån de möjligheter vi har.”

Varför kunde inte tryggheten för flickan garanteras?

”I detta enskilda fall lyckades vi inte arbeta motiverande för att undvika att ungdomar avvek från verksamheten. När en ungdom väl befinner sig utanför verksamheten har vi svårt att säkerställa trygghet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.