Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu tillsätts en utredning som väntas vara klar senast den 9 maj 2025 Foto: Makan Rahmati

Regeringen vill göra om HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se över hur landets HVB-hem fungerar. Nu tillsätter man en utredning som bland annat ska se över större befogenheter för personalen och mer individanpassad vård.

Tidigare i veckan meddelade regeringen att man vill göra om Statens institutionsstyrelse. Nu erfar SVT att man vill se över förändringar för HVB-hem.

– Vi behöver en vård som inriktar sig mer på de behov som ungdomarna har, säger Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Man tillsätter nu en utredning som väntas vara klar senast den 9 maj 2025. Enligt regeringen försvåras vård på HVB-hem idag av att personalen inte har rätt befogenheter, och att barn och unga med olika vårdbehov placeras tillsammans.

Vill se större befogenheter för personal

Bland annat vill man utreda en mer individanpassad vård. Anledningen är att barn och unga kan hamna i HVB-hem av en rad olika anledningar.

Man vill också se över större befogenheter för personalen. Det kan bland annat innebära rätt att utfärda mobilförbud eller utegångsförbud.

– Att kriminella nätverk hämtar ut ungdomar från HVB-hemmen tack var att man kan använda mobiltelefoner helt okontrollerat i dag, det är exempel på saker som inte fungerar, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) och fortsätter:

– Där måste vi göra mer och det vill vi att utredaren tittar på.

En rad HVB-hem har fått kritik, bland annat för att vapen och droger har förekommit och för att unga som placeras på HVB-hem för att komma bort från kriminella kretsar riskerar att hamna i hem där droger och våld förekommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.