– Jag förstår de som är kritiska till den föreslagna besparningen, men vi har bara en viss summa pengar. Det är alltid tufft att lägga fram effektiviseringar och ramminskningar inom skola och omsorg, säger Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, och fortsätter:
– Men förslaget omfattar alla nämnder i kommunen, och det är upp till budgetberedningen att prioritera vad som är viktigast.
Billigare skolmat
Tre miljoner kronor föreslås sparas in på skolmaten, till skillnad mot de fem miljoner som föreslagits tidigare. Detta ska möjliggöras genom att kräva intyg för specialkost, laga mer vegetarisk mat och jobba för att få bort eller minska matsvinnet.
– Tanken är servicenämnden ska ta fram ett förslag som gör att kvalitén kan behållas trots besparningen.
Färre inriktningar i gymnasiet
Ett antal strukturförändringar inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen som ska spara 4,4 miljoner föreslås, bland dessa färre grupper inom SFI, mindre tid för studie- och yrkesvägledning och färre valbara inriktningar inom programmen på gymnasiet. De minst populära inriktningarna löper störst risk att avskaffas.
– I Falkenberg försöker vi ge eleverna det de önskar, men den möjligheten kanske kommer minska nu.
En minskad budget på 3,5 miljoner för inköp av läromedel och fortbildning ingår även det i förslaget. Detta påverkar variationen i utbildningen negativt och försvårar de praktiska momenten inom de praktisk-estetiska ämnena.
Ingen påverkan på lärartätheten
Tanken är att de sparförslag som lagts fram inte ska ha någon påverkan på personaltätheten i skola och omsorg.
Budgetberedningen ska nu titta på förslaget, och lägga fram ett slutgiltigt förslag som kommunstyrelsen ska besluta om den 26 november.