Till vänster syns skelettdelar som ligger i sanden. Längst fram syns en del av en käke där tänderna sitter kvar. Till höger är en bild på arkeologen Sofie Renström. Hon har en neongul jacka och en vit hjälm på sig. I bakgrunden syns delar av en byggnad på Lilla Torg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan experterna få reda på om skeletten? Och var kan skeletten hamna sedan? Hör arkeologen Sofie Renström svara i klippet. Foto: Emelie Skoog/SVT

25 skelett hittade under Lilla torg i Halmstad – det här händer med dem nu

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har arkeologerna hittills hittat 25 skelett som tros vara begravda tonåringar och vuxna under Lilla torg i Halmstad.

– Vi vet att det kommer fler, säger Sofie Renström, arkeolog på Kulturmiljö Halland och fältarbetsledare.

På Lilla torg låg det ett Franciskanerkonvent som stod klart 1494 och stängdes 1529.

Byggnaderna revs troligtvis under 1530-talet, men platsen fortsatte att användas för begravning även efter att konventet hade stängt.

Ett konvent ligger, till skillnad från ett kloster, ofta inne i stan, och har bröder som interagerar med stadsbefolkningen istället för munkar som lever isolerade i ett kloster.

Men vad kan arkeologerna egentligen få reda på om personerna som legat begravda under Lilla torg? Och var kan skeletten hamna sedan? Arkeologen Sofie Renström svarar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.