En av de tio som utbildats till viltkasserare i Halland är Niklas Möller. Han är stationerad i Norra Halland och kan nås via länsstyrelsen. Tjänsten är ny och få jägare känner till den.
– Förra hösten ryckte jag ut två gånger. En gång var en tjur kraftigt stångskadad av en annan tjur. Den hade varbölder som halva handbollar vid såret i huden där hornen gått in, säger Niklas Möller som är utbildad viltkasserare av länsstyrelsen.
Låg prioritet
Det är ovanligt att älgar drabbas av sjukdomar i Sverige. Däremot kan stora, rivaliserande älgtjurar skada varandra vilket kan leda till infektioner och resultera i att hela djuret blir otjänligt som människoföda. När en jägare fällt en skadad eller sjuk älg kan detta vara svårt att bedöma.
Länsstyrelsen i Halland och i Västra Götaland är ensamma i Sverige med att ha utbildat 40 viltkasserare som kan bistå under älgjakten. De kan på samma sätt som polis och veterinär intyga att jägaren inte behöver betala fällavgiften som är 1.000 kronor för ett vuxet djur och 100 kronor för en kalv.
– Det kan vara en konstig lukt när man tar ur älgen som gör att jägaren blir misstänksam. För en veterinär eller en polis kan detta vara lågprioriterat att lägga tid att åka ut på. Då kan det vara enklare att ringa en viltkasserare, säger Martin Broberg, länsstyrelsen Halland.
Billigt alternativ
Bedömningen har alltså tidigare gjorts av veterinär men det kan bli dyrt och knappast lönsamt om man vill slippa betala fällningsavgiften. Viltkasserarna tar mindre betalt för detta.
I Halland finns tio utbildade viltkasserare på olika håll för att bistå under jakt.
– Jag tar 500 kronor och för resa. Det tycker jag är en skälig ersättning. Annars har det ju varit veterinär som gjort bedömningen och då har många dragit sig för att ringa. De tar ju flera tusen för att titta på en älg, säger Niklas Möller.